NEW YORK: GM RUSADE PÅ OMVÄND VINSTVARNING, S&P OFÖR
STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna rörde sig kring nollstrecket på tisdagen där de tillslut stängde, Nasdaq var undantaget som noterade ett nytt rekord. Rejält tapp i oljan höll tillbaka marknaden som samtidigt hjälptes av tungviktaren finans som steg.
Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,2 procent till 19.855. S&P 500 var oförändrad vid 2.268 och Nasdaqs kompositindex steg 0,4 procent till 5.551 vilket var en ny rekordstängning. Teknikindexet har således fått sin bästa start på ett nytt år på ett decennium. Nasdaq är upp 3,1 procent sedan årsskiftet vilket kan jämföras med det senaste rekordet från 2006 då indexet på ett par veckor ökade 5,1 procent. De så kallade ”FANG”-aktierna (Facebook, Apple, Netflix och Google) har stor del i uppgången.
”I närtid finns det en del att oroa sig för. Bland annat kanske företagen under den kommande rapportsäsongen kommunicerar att den starkare dollarn börjar påverka vinsterna negativt. Minskade regleringar, med Donald Trump som president, gör mig dock inte oroad över aktiemarknaden på lite längre sikt”, sade Maris Ogg, vd vid Tower Bridge Advisors, till Marketwatch.
Finanssektorn, som startade tisdagen kring nollstrecket, gick upp som bäst presterande trots stillastående långräntor.
Bank of America var upp nära 2 procent. Dock följde inte Goldman Sachs sina kollegor norrut sedan Citi sänkt sin rekommendation för aktien, som sjönk lätt, till sälj från neutral. Banken ser kollegans aktie som alltför ”tradingintensiv” med dålig risk kontra avkastning.
Bland fordonsaktierna steg General Motors 3,5 procent sedan USA:s största biltillverkare bjudit marknaden på en omvänd vinstvarning för 2017 samt ett löfte om återköp av aktier. Starkare globala intäkter och tillväxt i USA och Kina ligger bakom den höjda prognosen.
Läkemedelsbolaget Valeant säljer tre hudvårdsmärken till kosmetikaföretaget L’Oreal för cirka 1,3 miljarder dollar (11,8 miljarder kronor). Aktien lyfte 7 procent.
Trots att Donald Trump är en väldigt publik person har han varit ganska sparsam med att ställa sig framför pressen. Hans tal efter valsegern har ju bidragit till att lyfta börserna rejält, speciellt den amerikanska. Investerare kommer sannolikt vara på sin vakt under onsdagens anförande, Donald Trump har den senaste tiden, via Twitter, lyckats påverka aktiekurserna i en rad bolag.
Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var oförändrad vid 2,37 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Edgen är alltså inte överdrivet bra för uppgång men om tisdagens stängninge sker ovanför 1510, helst i den övre delen av candlen, då har vi ett utmärkt läge både vad gäller edge och säsong för att kliva på för uppgång.”
Första timmens box igår begränsades av 1517 på ovansidan och 1510 på nedsidan. I samband med USA-öppningen bjöds vi på en falskt punktering av nivån och säljarna saknade självförtroende att pressa ner kursen under 1506. Stängningen vid 1510,1 motsvarade samma nivå som i måndags. Även om stängningen skedde ”ovanför 1510” var det inte med varken tydlighet eller i den övre delen av gårdagens kursstapel. Osäkerheten lever alltså vidare under onsdagsinledningen.
Å ena sidan var tisdagens candle negativ med en betydligt längre svans på ovansidan än nedsidan. Å andra sidan var det positivt att vi inte bjöds på någon ny lägre lägsta och att boxen höll sig innanför måndagens. Än så länge ser vi inte några tecken på självförtroende hos köparna (då menar jag på väldigt kort sikt, dagar) och så länge varken EMA-8 eller MA-20 tangeras eller tas ut är det mycket som talar för att rekylen inte är riktigt klar än.
Volymen igår var lägre än i måndags och 2 procent under det dagliga snittet de senaste tre månaderna. Volymbalansen håller just nu på att utmana tremånaderssnittet och senast som nivån punkterades var den 20 oktober. Det blir alltså mycket intressant att se om volymen kommer tillta när vi ser kommande positiva candlesticks, eller om de stora elefanterna alltmer börjar distribuera ut aktier när kursen stiger.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Dustin (kl 8.00)
ÖVRIGA NORDEN
– Chr Hansen (kl 8.00)
STÄMMOR
– Munksjö (extra), Pharmacolog (extra), Venue Retail Group
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Dustin: rapportpresentation kl 9.00
BÖRSSTATISTIK
– SAS: trafiksiffror för december kl 11.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– VBG: meddelar fullständiga villkor i nyemission
MAKROSTATISTIK
– Tyskland: VDMA maskinorder november kl 10.00
– Storbritannien: industriproduktion november kl 10.30
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat december kl 16.00
– USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
POLITIK
– Riksdagen: partiledardebatt kl 9.00
– USA: Donald Trump håller presskonferens kl 17.00
CENTRALBANKER
– Brasilien: räntebesked
– Polen: räntebesked
MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
USA-börsen: Igår skrev jag: ”Måndagens kursstapel omfamnas helt av fredagens och är ett första tecken på osäkerhet. För tillfället är det både dålig edge och tajming att ta nya positioner för uppgång.”
Tisdagen inleddes ner mot stödnivån vid 2265 som blev dagslägsta men ett par timmars handel nåddes dagshögsta vid 2269. Stängningen vid 2268,9 skedde på samma nivå som i måndags och var förhållandevis svag.
Det har egentligen inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Gårdagens långa svans är naturligtvis negativ på kort sikt men om 2282,1 tas ut är det säkert en del stoppar för nedgång som ryker. Undertonen är positiv men om inte köparna snart visar att de har de självförtroende som krävs för att driva kursen vidare uppåt kan det krävas ett djupare omtag ner mot MA-200 för att locka tillbaks tillräckligt med köpare för att initiera nästa ben i den positiva trendfasen.
Volymen igår var något högre än i måndags men 5 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen (OBV) noteras strax under decembertopparna och utmanar tremånaderssnittet som inte punkterats sedan slutet av augusti.